2011. március 31., csütörtök

10. novella - A zene szárnyain pályázat

Egy hétvége a tengeren

Egy verőfényes júniusi napon egy kamaszlány lázban égett. Nagy dolog történt vele életében, Iris Wilderhalver a tizenöt éves lány izgatottan sietett a barátnőjéhez Nashii Danteshez, hogy elmesélje neki a jó hírt. Nashii a nagynénjével élt a szomszédságban. Gyorsan átszaladt az úton, majd megnyomta a csengőt, nem sokkal később a hosszú, fekete hajú barátnője kilépett a házból. Sietve odament a kapuhoz és kinyitotta, amint meglátta a barátnőjét, széles mosoly húzódott az arcán. Iris köszönt neki, mire Nashii visszaköszönt. A fiatalabbik annyira izgatott volt, hogy azt se tudta, hol kezdje az újságolnivalót. A másik intett neki, hogy jöjjön be hozzá. A lány bement a kertbe, majd a másik visszacsukta a barna fakaput. A barnahajú megvárta a tizennyolc évest az ajtóban, és együtt bementek a házba. Iris illedelmesen köszönt a nagynéninek, aki épp a konyhában sürgött-forgott. A lányok utána bementek Nashii szobájába. A vendég lehuppant a vörös fotelbe és felhúzta a térdét, miközben a lányt figyelte, aki kinyitotta az ablakot.

- Jól van Iris, mondhatod, mi az! Hallgatlak! – ült le vele szemben az ágyra.

- Rendben. Ma reggel anyuék nagy meglepetést szántak nekem, mivel a bizonyítványom jó lett, ezért kaptam két jegyet egy hajóútra – mondta izgatottan.

- Ez óriási!– jegyezte meg a fekete hajú.

- Szerinted kit szeretnék magammal vinni? – mosolyodott el sejtelmesen a tizenöt éves.

- Ez komoly? – kérdezte izgatottan az ágyon ülő, mire a másik bólintott. – Juj, de jó! – állt fel, és kezdett el ugrálni az ágyon. – Nem szeretem a hajókat, se a tengert…

- Jaj, ne csináld már, csak egy hétvége.

- Na, nem bánom, csak kibírom valahogy, de rózsaszínt nem erőltetsz rám.

- Nem ígérem neked. Csak gyere el, kérlek!

- Nyaralok Irissel, nyaralok Irissel! Lehetne ennél jobb ez a nyár? – kérdezte, és elkezdett kacagni.

Az édesanyja bement a szobába, hogy mi ennek a nagy örömnek az oka? Amint meglátta a lányokat, hogy fel vannak dobódva, meglepődött.

- Mi ennek a nagy örömnek az oka? – érdeklődött.

- Fara néni, képzeld, Iris szülei adtak neki két jegyet, hogy elmehet egy hajókirándulásra és a másik jegy az enyém – mesélte nagy izgatottsággal.

- Hm, és beleegyeztem, hogy elmehetsz? – kérdezte a nagynénje, mire Nashii befejezte az ugrálást. Iris csalódottan pillantott a barátnője nénikéjére. – Csak vicceltem – jegyezte meg Fara. – Persze, hogy elmehetsz rá, Nashii, ha Wilderhalverék sem bánják.

- Nem, nem bánják. Azt mondta apu, hogy azt hozok magammal, akit csak szeretnék – szólt a lány.

- Nos, akkor ez esetben elmehet Nashii. Csak annyit szeretnék tudni, mikor lesz ez a nyaralás?

- Most pénteken indulunk és vasárnap jövünk – mondta a lány.

- Rendben, addig összekészítjük, ami kell az utazáshoz – mondta, és ott hagyta a lányokat a szobában.

- Hogy-hogy pont rám gondoltál? – tette fel a kérdést Nashii, és elnyúlt az ágyán.

- Mivel a barátnőm vagy, és mert szeretlek.

- De a gimiben is van sok barátnőd, például Mandy, Debora…

- Őket idén ismertem meg, ők a barátnőim valóban, de egy év az semmi a kilenchez képest – mondta.

- Na és Derek? – kérdezte Nashii sejtelmesen.

- Ugyan már, Derek… Ő nem való hozzám. Egy olyan különc fiú, aki beképzelt is. Van benne valami furcsa, valami rémisztő… - jegyezte meg. Valóban furcsa volt ez a srác, és volt benne valami természetfeletti, de Irisnek akkor is tetszett, amit magának sem akart bevallani.

- Én vettem úgy észre, vagy neked tényleg tetszik?

- Dehogy tetszik nekem, nem az esetem – tiltakozott Iris.

- Ahogy gondolod – mondta a lány.

Nashiinak támadt egy ötlete, és elment sétálni a lánnyal a közeli parkba. Mivel meleg volt, így a legtöbb ember ott töltötte a délutánját. Leültek a gyepre a tóhoz, és nézték, amint a hattyúk és a kacsák úszkáltak. A szellő belekapott a két lány hajába. Nashii azelőtt vidám arca kicsit szomorúbb lett, nem is szomorú, inkább elmerengett. Miközben kisöpörte az egyik éktelenkedő hajtincsét arcából, így szólt:

- Emlékszel még, mikor megismerkedtünk? A gyerekkorunkra? – fordult a barna hajú fele, aki bólintott.

- Igen, emlékszem – mondta, és mind a kettőjüknek eszébe jutottak az emlékek.

Kiskoruk óta barátnők voltak. A kislány hat éves volt, mikor megvédte Nashii, aki akkor volt nyolc éves. Az elején az ellentétek kiütköztek a gyerekek között, és Nashii nem akart a cserfes kislány barátnője lenni. Ám kiderült, hogy a nyolc éves kislány magányos volt, míg nem találkozott a hat évessel, és minden gyökeresen megváltozott. Együtt sok mindent megéltek. A legnagyobb sorsfordultat Nashii édesanyjának a halála volt, de Iris akkor sem hagyta el őt. Közelebb kerültek egymáshoz, mint valaha, szinte olyanok voltak egymásnak, mint a testvérek.

Egyszerre néztek egymásra és elmosolyodtak, majd elindultak haza.

***

Eljött a péntek. Iris korán fent volt, hogy mindent ellenőrizzen az utazás előtt. Az anyukája összecsomagolta a családnak az utolsó dolgokat, ami kellett, mint például a fogkefe, vagy a fogkrém. Iris hívta telefonon a barátnőjét, aki rögtön felvette. Megbeszélték, hogy negyed nyolckor találkoznak a kapu előtt, és akkor Fred, Iris apja segít áthozni Nashii motyóját. Jayne, Iris húga nagyon izgatott volt. Kicsit aggódott, hogy egy nagy hajóra kell menniük, de tudta, ha a család ott van, baj nem lehet. Negyed nyolckor találkoztak, Fara is kijött, hogy elköszönjön a családtól. Megköszönte Wilderhalveréknek, hogy elvitték magukkal az unokahúgát. Berakták Nashii utazótáskáit, majd becsukták a csomagtartót, beültek a kocsiba, és elindultak a kikötőbe. Nem sokkal később megérkeztek a St. James kikötőbe, ahonnan a Shining Moon nevű hajó indult. Amint meglátták a lányok, egymásra néztek és összeölelkeztek. Legjobban a Titanicra hasonlított ez a hajó, a fedélzete hatalmas volt. A hajójegyeket ellenőrizték, majd felmentek a hajóra. A tengerre pillantottak és a messzeséget kémlelték. Jayne odalépett a lányokhoz. Iris megpuszilta a testvérének a homlokát, majd mikor hívták őket a szülők, akkor odamentek. Két kabint kaptak, az egyik Irisé és Nashiié volt, míg a másik a szülőké, és Jayne is velük aludt. Irisék bementek a kabinba és elámultak, mikor meglátták.

- Hányadik osztályra szólnak a jegyek?

- Az elsőre – felelte a lány, és leült az ágyra.

A kabinban két kép lógott a falon. Csodaszép dísztárgyak voltak a polcon. Hanna áthozta Iris táskáját, és bepakolt a szekrénybe Nashiival együtt. Hirtelen a hajó kürtjét hallották. Egymásra néztek, majd a fedélzetre siettek, amint kifutott a hajó. Iris elmosolyodott, és Nashiira nézett, aki visszamosolygott a lányra.

Nem sokkal később visszatértek a kabinba, és befejezték a kipakolást. Iris a nyitott ajtó előtt meglátott egy fiút sétálni, akinek nyakig érő barna haja volt, és olyan pulcsija, mint az egyik iskolatársának.

- Nem, az kizárt, nem lehet ő az… - jegyezte meg a lány.

- Mi az? – kérdezte Jayne, mire a lány a húgára nézett, ám a kék kapucnis pulcsis fiú már nem volt ott.

- Semmi, csak mintha… Mindegy, gyere anyuék várnak már! – mondta, és el is felejtette, hogy kit látott.

A nap nagy részét a medencében töltötték. Iris fürdőruhája rózsaszín volt, Jaynenek a kedvenc színe a narancssárga volt, ezért olyan színű volt az övé. Nashii pedig a feketénél maradt. Elfintorodott a barátnője bikinijét látván, mert neki ez a szín maga volt a pokol. Sokat lubickoltak, és pancsoltak. Este pedig vacsoráztak, ami a nagyteremben volt. Svédasztalos vacsora várta a hajó utasait. Irisnek különös előérzete volt, kicsit feszültnek tűnt, úgy érezte, hogy valaki figyeli. Végignézett az embereken, de semmi olyat sem látott, ami indokolttá tette volna a gyanúját. Leültek, és elfogyasztották a vacsorát, miközben beszélgettek, és nevettek. Utána fáradtak voltak a lányok, így elmentek korán lefeküdni.

Másnap reggel Nashii hamarabb kelt, mint Iris. Mikor az egész család felébredt, akkor elmentek megreggelizni. A reggeli után Jayne, Iris és a barátnője meglátogatták a konditermet a hajón, és sokat nevettek ott is, miközben futópadoztak. Miután megunták, átöltöztek, fürdőruhára, és bementek a wellnes részlegbe. A hajón volt egy nagy medence a fedélzeten is, és három másik a wellnes helyiségbe, valamint volt szauna. Iris a fóbiája miatt, nem mert bemenni a szaunába, így Jayne és Nashii mentek be. A pancsolás után ebédeltek, és délután elmentek lepihenni, mert szombat estére, az utolsó estére nagy bulit rendeztek a hajón. Este Iris azon aggódott, mit vegyen fel, mígnem Nashii mutatott neki néhány fekete felsőt, amit nem akart felvenni arra az alkalomra. A tökéletes ruha egy lila felső lett, egy fekete boleróval és egy fekete szoknyával, ami a térdéig ért. Nashii egy farmernadrágot és egy fekete, csillogós felsőt vett fel. A folyosón találkoztak Mr. és Mrs. Wilderhalverrel illetve Jaynevel. A buli hasonlított egy nagy show-hoz. Éjfélig táncoltak, utána a két lány felment a fedélzetre.

- Iris, köszönöm, hogy elhoztatok magatokkal. Nagyon jó volt ez a hétvége – köszönte meg Nashii.

- Igen… - mondta. – Olyan furcsa érzésem van napok óta, mintha valaki figyelne – jegyezte meg.

- Paranoiás vagy, Iris. – kacagott Nashii.

A lány ránézett, és elnevette magát, majd mind a ketten a tengerre néztek, ahogy a hullámokon a Holdfény megtörik.

- Nashii, ígérj meg most nekem valamit! – szólt a lány, és amint előre dőlt barna haja előre omlott.

- Mit?

- Ígérd meg, hogy mindig ilyen jó barátnők leszünk, mint most, és nem fogunk veszekedni. Ígérd meg, hogy sose hagysz el! – mondta Iris.

- Megígérem. Engem nem lehet ám olyan könnyen lerázni, már kilenc éve barátnők vagyunk, ezek után nem lépek le, ha eddig nem tűntem el.

- Rendben. – Együtt nézték a Holdat. Iris elmosolyodott, és hálás volt Nashiinak.

Nashii mutatta meg neki, milyen az igazi énje. Ő mutatta meg neki, hogy ér annyit, mint bármelyik másik ember, és nem rossz, mint ahogy kilenc éve az osztálytársai bántották. Iris önmaga lett - egy rózsaszínkedvelő, aranyos lány, akinek a szíve hatalmas, míg Nashii régen magányos volt, akkor már társa lelt. Kiegészítették egymást. Akármennyire voltak ellentétek, jó barátnők lettek az évek során. Valamint a hajókiránduláson pedig megígértek egymásnak, hogy mindig barátnők lesznek.

Az egyik kabin ablakából egy különös alak figyelte a lányokat. Zöld szeme gonoszan csillant, barna haja a nyakáig ért, és egy kék, kapucnis pulcsi volt rajta. Azon az estén Iris és Nashii rájöttek, az igaz barátságnak mekkora ereje van. A hajókiránduláson annak ellenére, hogy Nashii nem szerette a tengert, mégis jól telt a nyaralás. Ám nem sejtették, hogy azt az ígéretet, amit Nashii tett, később nem tarthatja be…




-------------------------------------------------------------------------------------------------
Vélemények:
Join:

Hmmm…

Az alap sztori jó, de viszont ahogy felépítetted, az nem tetszett. Nagyon monoton és vontatott volt az egész és nem nagyon kötötte le a figyelmemet.

A gondolataid jók, de próbáld meg izgalmasabbra, pörgősebbre venni a sztorit, hogy oda tudd szegezni az olvasóidat a monitor elé. Hidd el menni fog, mert van tehetséged hozzá.

Carrie:

Hát, hát.... igen csak vegyes érzelmeim vannak. Tetszett, hogy illett a zenéhez a mű, ezt jól megoldottad. Azonban sajnos beleestél abba a hibába, hogy a részletek tömény felsorakoztatásával monotonná tetted a művet. Érdekes gondolat volt, lehet inkább a "kukkolókra" kellett volna helyezni a hangsúlyt. Néha egy - két gondolati kisiklás is volt, pl.: nagynéni helyett anyukát írtál.

Legközelebb próbálj meg nem elveszni a részletekbe, hagyd egy kicsit dolgozni az olvasó fantáziáját. Ahogy Join is mondta, van tehetséged, ez kétségtelen, úgyhogy írj, gyakorolj, és egyre jobb leszel :)

Lea:

Nos… Nagy reményekkel álltam neki a művednek – ahogy mindenkiének – de ezek közül csak kevés váltotta be az ígéretét. Nagyon elvesztél a részletekben. Néha jobb, ha az ember kicsit slankít, kihagy bizonyos dolgokat, hagyja dolgozni az olvasót is. Az alapötlet remek, de ez a végtelenségig tartó részletezés már a felénél elvette a kedvemet az olvasástól. Apró hibák vannak, néhol nem figyeltél a dolgokra (Carrie is mondta, nagynéni-anyuka keveredés), de még mindig a túlzott bemutatás a legnagyobb gond. Mindenesetre látszik, hogy van érzéked a dologhoz, így azt tudom tanácsolni, hogy olvass sokat, írj sokat és akkor a későbbiekben nem lesznek ilyen problémák. Gratulálok a részvételért és sok sikert neked is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése